Farr Péter - ADR Biztonsági tanácsadó és szakértő
|
info@adrszallito.hu
|
+36 30 219 7284
Ingyenes cégfelmérés

ADR karácsonyi kiadás: csillagszóró veszélyei

A csillagszóró a világ legegyszerűbb tűzijátéka: egy drótdarabot vastagon bevonnak egy különböző éghető anyagokat tartalmazó masszával, és amikor ez az anyag elég, mindenfelé színes vagy fehér szikrák pattognak belőle. A legizgalmasabb, és talán legmeglepőbb tény a csillagszórókkal kapcsolatban, hogy a pattogó szikrák rendkívül forróak. A rudacskákból kiinduló villanások hőmérséklete 1000‒1600 °C között alakulhat. Ez pedig tényleg roppant melegnek tűnik, tekintve, hogy a vas olvadáspontja 1500 °C.

Hogyan lehetséges az, hogy a csillagszórókat különösebb veszélyek nélkül használhatjuk?

A szikrák ugyan nagyon forrók, hőenergiájuk viszont alacsony tömegük miatt nem lesz jelentős, így nem is tudják annyira felmelegíteni bőrünket, hogy károkat okozzanak abban. Azt ugyanakkor nem árt figyelembe venni, hogy bár a szikrák bennünk nem fognak kárt tenni, ha nagyon száraz a karácsonyfa, azt esetleg belobbanthatják, így tanácsosabb a fa helyett a szobanövények fölött, vagy a szabadban csillagszórózni.

Milyen óvintézkedéseket tehetünk?

Tűzoltási intézkedések: tűz- és robbanásveszélyes, égése közben nitrogén-oxidok keletkeznek. Oltása vízzel, széndioxiddal, oltóporral és oltóhabbal történhet. Oltása közben légzésvédő használata kötelező.

Kezelés és tárolás: kezelésénél és tárolásánál figyelembe kell venni, hogy a csillagszóró az ADR 1 osztályba (Robbanóanyagok és – tárgyak) tartozó veszélyes áru.

Szállításra vonatkozó információk: a termék a veszélyes áruk nemzetközi szállítását szabályozó egyezmények – ADR, RID, IMDG és IATA szerint veszélyes áru.