Farr Péter - ADR Biztonsági tanácsadó és szakértő
|
info@adrszallito.hu
|
+36 30 219 7284
Ingyenes cégfelmérés

Lakossági üzemanyag felhalmozása ADR szempontjából

Magánszemélyként is nap, mint nap vásárolunk veszélyes árukat, a benzinen és a gázolajon kívül is. Én most az üzemanyagokkal kapcsolatban szeretném veletek megosztani, hogy hogyan és milyen mennyiségben vehettek ilyen termékeket anélkül, hogy komoly bírsággal „jutalmaznának” Benneteket.

Teszem ezt azért, mert  – mint azokat a híradásokban is láthattuk – honfitársaink megannyi különleges „csomagolóeszközbe” tankoltak a fent említett időszakban, esetenként a saját és mások testi épségét is veszélyeztetve.

Az ADR, mint jogszabály erről is rendelkezik:
„Amennyiben ez az áru magánszemély által vagy magánszemély részére megtöltött, újratölthető tartályokban szállított gyúlékony folyékony anyag, akkor az összmennyiség egy tartályban legfeljebb 60 liter, egy szállítóegységen legfeljebb 240 liter lehet.” A járművek tankjában lévő üzemanyag szállítása nem minősül veszélyesáru-szállításnak. Ez azonban kizárólag a gyárilag beépített üzemanyagtankokra vonatkozik. A veszélyesáru-szállításra vonatkozó szabályok alapján magánszemélyek esetében 60 literes edényekben maximum 240 liter üzemanyag szállítható az ADR vizsga, vagyis a veszélyes áruk közúti szállításának szabálya alóli mentességgel. Magánszemély akkor mentesül a szabály alól, ha az áru kiskereskedelmi csomagolásban (pl. kannában) van, személyes vagy háztartási használatra, továbbá szabadidő vagy sport célokra szolgál, feltéve, hogy a veszélyes áru normális szállítási feltételek melletti kiszabadulásának megakadályozásához szükséges intézkedéseket megtette. Tehát kis (max 60 literes, jól záródó) kannákat vigyetek és a kocsiban ne legyen több mint 240 liter!

Fontos, hogy az IBC-ben, a nagy csomagolásban, illetve tartályban levő veszélyes áru nem tekinthető kiskereskedelmi csomagolásban levőnek.

Az üzemanyag tárolásra előírt tűzvédelmi előírásokat az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza. Épületek esetében az épületek jellegéből adódó korlátozások és engedmények lehetnek. A fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó folyadék a benzin, a mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó folyadék a gázolaj. Általánosságban elmondható, hogy egy társasházi lakásban maximum 10 liter fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó (például benzin) és legfeljebb 30 liter mérsékelten tűzveszélyes osztályba tartozó folyadék (például gázolaj) tárolható. Családi házban legfeljebb 20 liter benzin tárolható maximum 20 liter űrtartalmú tárolóeszközben, és legfeljebb 60 liter gázolaj tárolható. A benzin és gázolaj hosszabb távú tárolása nem ajánlott, mivel az üzemanyagok minősége az idő múlásával romlik. Rendkívül fontos, hogy az üzemanyagot tároló edényeket óvjuk a napfénytől és a melegtől. A hőmérséklet növekedésével jelentős térfogat-növekedésnek indul a veszélyes folyadék, amitől a műanyag flakonban túlnyomás keletkezik, szélsőséges esetben szétrepedhet.

Ezeket a szabályokat nem csak a bírságok elkerülése érdekében érdemes betartani és betartatni! A veszélyes anyagok szállítását több hatóság együttesen ellenőrzi: a rendőrség, a közlekedési hatóság, a NAV és a katasztrófavédelem is.