Farr Péter - ADR Biztonsági tanácsadó és szakértő
|
info@adrszallito.hu
|
+36 30 219 7284
Ingyenes cégfelmérés

Miért fontos a helyes bárcázás?!

A veszélyes áru szállítási rendszerben a veszélyekre utaló jelölését bárcáknak hívjuk. Emellett vannak különböző jelölések, amelyek hasonlóak a bárcákhoz. Ezekkel a bárcákkal és jelölésekkel utalunk a veszély jellegére. Összességében ez a  leghasznosabb információ a szállítandó anyagról, hiszen nagyon gyorsan informálódhatunk az anyag által okozható veszélyről.

A megfelelő bárcázás nem csak azért fontos, hogy elkerüljük a bírságokat, hanem azért is, hogy a beavatkozó egységek kétséget kizáróan meg tudják állapítani, hogy mivel állnak szemben.

Éppen ezért könnyen felismerhető jelöléseket használunk (a szállítási jelölések még különböző színekben is pompáznak), olyan szimbólumokkal, amelyek segítségével egyértelműen azonosíthatóak a veszélyek. Az előírások igyekeznek a felismerhetőséget biztosítani, így természetesen igen szigorú követelmények vonatkoznak a jelölésekre. Csak a szabályzatban szereplő mintáknak megfelelő jelöléseket lehet használni, azoktól eltérni nem lehet.

A jelöléseknek méretben is meg kell felelniük a szabályzatnak foglaltaknak. Felsorolni is nehéz lenne, milyen sok kritériumnak és pontos felhelyezési/rögzítési szabálynak kell megfelelnie egy-egy bárca esetén.

A nem megfelelő jelölések, címkék, bárcák formai és felhelyezési eltérését a magyar hatóság legalább 100 000 forint bírsággal bünteti!

Ne bízza Ön vállalkozása sem a véletlenre! Felejtse el az ezzel járó idegeskedést! Vegye fel velem a kapcsolatot és bízza minden igényt kielégítő tudásomra a megfelelő jelölések ellenőrzését!