Farr Péter - ADR Biztonsági tanácsadó és szakértő
|
info@adrszallito.hu
|
+36 30 219 7284
Ingyenes cégfelmérés

Felszerelések beszerzése

Felszerelések beszerzése

Vannak kötelező ADR felszerelések?

Igen. A veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályokat megfogalmazó ADR többek közt azt is előírja, milyen kötelező felszereltséggel kell rendelkeznie a járműnek, amellyel a veszélyes anyagot fuvarozzák. Ezekről az alapvető eszközökről a jármű üzemeltetőjének, tulajdonosának vagy a fuvarozónak kell gondoskodnia. A pontos lista a szállítmány típusától függően eltérő lehet. Én ezen lista tételeit pontosan megfogalmazom és igény esetén be is szerzem!

Mit kell tartalmaznia az ADR felszerelésnek?

  • Tűzoltó készülék

Az ADR felszerelés egyik fő tartozéka a motor vagy fülketűz oltására is alkalmas, legalább 2 kg-os, hordozható, porral oltó készülék. A kamion össztömege illetve a tűzosztályok függvényében egyéb készülékek is szükségesek. Ezek általában a gumiabroncs, fék, rakománytűz oltására szolgálnak. A járműveken lévő tűzoltó készülékeket bizonyos időszakonként (évente kötelezően) ellenőrizni kell. Fontos, hogy a dátumok egyértelműek legyenek.

  • Figyelmeztető jelzés

A veszélyes árut szállító járműveket 2 db, önmagában megálló figyelmeztető jelzéssel is el kell látni. Villogó, sárga (borostyán) fényű, a lámpáknak a jármű villamos berendezéseitől független áramforrásról kell működniük (elem vagy akkumulátor). A lámpákon kívül használható még fényvissazverő figyelmeztető kúp vagy elakadásjelző háromszög.

  • Fényvisszaverő mellény

Veszélyes áruk szállításakor a járműszemélyzet minden tagjának (gépkocsivezető és kísérő) szükséges a fényvisszaverő mellény vagy ruházat viselete.

  • Kézilámpa

Veszélyes áruk szállításakor az ADR felszerelésnek tartalmaznia kell – az ADR szerint – kézilámpával. A lámpa nem készülhet fémből, és nem lehet rajta olyan fémfelület, amely szikrát okozhat. A 60 °C vagy annál alacsonyabb lobbanáspontú folyadékok illetve gyúlékony gázok (F) szállításánál a lámpának robbanásbiztos (ex-jelöléssel) kivitelűnek kell lennie.

  • Személyi védőfelszerelés

A veszélyes áruk szállításához szükség esetén védőfelszerelést is biztosítani kell a gépjárművezető és – adott esetben – a kísérő személy részére. A védőfelszerelések a következők: védőszemüveg, légzésvédő készülék, védőcsizma,védőkesztyű, védőkötény, védőruha, szemöblítő palack (alkalmas folyadékkal).

  • Kerékkitámasztó ékek

Járművenként – az ADR szerint – legalább 1 db kerékkitámasztó ékre van szükség( ami nem lehet fémből), s megfelel a jármű kerék méretének.

  • Elsősegélynyújtó felszerelés

A kamionban „C” típusú szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelés szükséges, ami helyettesíthető bármely EU-tagállam járműkategóriához rendelt mentődobozával illetve tartalmával, amennyiben magyar nyelvű elsősegély-nyújtási tájékoztatóval ellátták.

Érdeklődik?

Vegye fel velem a kapcsolatot a hét bármely napján. Írjon vagy hívjon bizalommal!
info@adrszallito.hu+36 30 219 7284

Kapcsolatfelvétel