Farr Péter - ADR Biztonsági tanácsadó és szakértő
|
info@adrszallito.hu
|
+36 30 219 7284
Ingyenes cégfelmérés

Táblák, bárcák

Táblák, bárcák

Milyen táblát? Hova? Milyen színűt? Mennyit?

Az ADR szabályok szigorúan és pontosan leírják, hogy milyen tipusú szállítmány esetén milyen táblákat/bárcákat kell feltüntetni a szállítást végző jármű elején, végén és/vagy oldalán, valamint maga a szállítmányon. Ezek hiánya súlyos büntetéseket von maga után! Hallgasson a józan észre és bízza ezt a feladatot olyan emberre, aki ezzel kel és fekszik, elkerülve a felesleges sárga csekkeket!

Veszélyt jelző tábla

Mindenféle veszélyes anyaggal rakott szállítóegységre veszélyt jelző táblát kell elhelyezni, kivéve, ha kedvezményezett mennyiség alatti mennyiséget szállít. A tábla lehet szám nélküli un. általános veszélyességi tábla vagy számmal ellátott. Alapszíne narancssárga, fekete szegéllyel, fényvisszaverő tulajdonsággal. A számozott tábla közepén választóvonal van, ezzel alsó-felső részre osztja a táblát.

Táblák elhelyezése

Veszélyes anyagot szállító szállítóegységre két táblát kell elhelyezni, egyik táblát a szállítóegység elejére, a másikat hátulra a jármű hossztengelyére merőlegesen. Küldeménydarabok esetén a megjelölésre kötelezett járművön szám nélküli, un. általános veszélyességi tábla használandó. Tartányos járművön, vagy 3000 litert meghaladó térfogatú, vagy 3.5 tonnát meghaladó össztömegű egy vagy több tartányt hordozó szállítóegységek, ezen kívül mindegyik tartány vagy tartánykamra oldalain jól látható módon, a jármű hossztengelyével párhuzamosan kell a táblákat elhelyezni. A táblákon fel kell tüntetni az abban a tartályban vagy tartálykamrában szállított minden egyes anyagra előírt azonosító számokat.

Bárcák

Lehetnek kezelési vagy veszélyességi bárcák. A kezelési bárcák utasítást adnak az áru kezelésére, védelmére, rakodására. A veszélyességi bárcák tájékoztatnak a veszély természetéről, egy járműbe történő együvé rakására. A veszélyességi bárcák csúcsukra állított négyszögek, küldeménydarab esetén 10x10 cm. Ha a csomagolás ehhez nem megfelelő méretű, akkor lehet kisebb, de jól láthatónak kell lennie.

A veszélyességi és kezelési bárcákat az ADR előírja a járművekre és a küldeménydarabokra egyaránt. A jelölések mintáját is meghatározza. A feladó további jelölésre alkalmas bárcákat elhelyezhet, szállítani viszont a bárcák mintázatának és darabszámának megfelelően kell. Az ADR egyes anyagok szállítása esetén nemcsak a küldeménydarabra, de a járműre is előírja a veszélyességi bárcák elhelyezését.

A járművön elhelyezett bárca mérete legalább 25x25 cm-es kell, hogy legyen. Ezt nem veszélyességi, hanem nagybárcának nevezzük. A nagybárcák széleivel párhuzamosan, azoktól 1.25 cm-re a jelképpel azonos színű vonal fut körbe. Az 1. és 7. osztályba tartozó anyagokat szállító jármű esetén ahol a jármű mérete és kialakítás szükségessé teszi a bárcák 10x10 cm-es méretig csökkenthetők.

Érdeklődik?

Vegye fel velem a kapcsolatot a hét bármely napján. Írjon vagy hívjon bizalommal!
info@adrszallito.hu+36 30 219 7284

Kapcsolatfelvétel